Even een paar onduidelijkheden de wereld uit helpen. (Part two)

In het vorige bericht ben ik uitgebreid ingegaan op hoe ons lichaam werkt met betrekking tot wat we aan koolhydraten, eiwitten, suikers en vetten binnen krijgen.
Nu wil ik het gaan hebben over wat er met ons lichaam gebeurt als we een periode – kort of langer- inlassen van vasten, en welke gezondheidsvoordelen van vasten er zijn.

Is vasten weer een nieuwe hype? Of zijn we iets vergeten?

Al sinds de alleroudste oudheid wordt vasten succesvol toegepast voor gewichtsverlies, concentratieverbetering, levensverlenging, tervoorkoming van Alzheimer, voorkoming van insuline-resistentie en zelfs het terugdraaien van ouder worden. Hieronder maak ik een aparte sectie speciaal over vasten, aangezien er heel veel over te vertellen is.

There is nothing new, except what has been forgotten – Marie Antoinette

Alles wat we in onze mond steken zal ons insuline niveau verhogen; het juiste voedsel eten zal weliswaar hogere levels voorkomen, maar zal zeker niet werken in het verlagen van deze levels. Het ene voedsel is beter dan het andere.. maar elk voedsel verhoogt onze insuline.
De enige manier om ervoor te zorgen dat het insuline niveau zakt is om tijdelijk geen voedsel tot je te nemen; en de enige manier om dat te doen is om vrijwillig gedurende een bepaalde periode te gaan vasten.

Vasten

Vasten is een van de oudste en wijdst verbreide tradities in de wereld. Degene die we toch echt als de grondlegger van moderne geneeskunst beschouwen – Hippocrates 460-370 v. Chr) – schreef al voor een heel scala aan ziektebeelden vasten en de consumptie van appelazijn voor. Ook de Griekse schrijver en geschiedkundige Plutarch (46-120 n. Chr) en Plato en Aristotels waren fervent aanhangers van vasten en daarmee je lichaam te helen. En er zijn nog een heleboel grootheden uit de verre-en minder verre geschiedenis die vasten als therapie voor ziek zijn een warm hart toedroegen.

foodcoma

Spiritualiteit, religie en vasten

Ook wordt vasten om geloofs- of spirituele redenen wijdverbreid toegepast, elke geloofsrichting heeft wel een vastenperiode en ook de New Age stromingen kennen vasten ter bevordering van spiritualiteit. Zowel Jezus, de profeet Mohammed als Boeddha waren er van overtuigd dat een periode van vasten helend werkt op lichaam en geest.
Grieks Orthodoxe Christenen vasten verspreid over het jaar 180-200 dagen, Moslims kennen de Ramadan, Boeddhisten vasten vaak van ontbijt tot ontbijt, Katholieken kennen de vastenperiode na Carnaval (hier in NL), en zo zullen er ongetwijfeld nog een heleboel religies en stromingen zijn die ik niet opgenoemd heb.

In al deze religies en stromingen is de overtuiging dat een periode van vasten het lichaam en de geest reinigt en openstelt voor heling.

Waarom eigenlijk vasten?

Hoe leefden we vroeger….

Wij zoals we nu leven, zijn zò enorm verwijderd van hoe we eigenlijk ontworpen zijn… helemaal in het begin moesten we achter ons voedsel aan.. vaak was dat voedsel te snel voor ons om elke dag een lekker stukje vlees of vis te kunnen eten, en de periode dat vitaminerijke vruchten aan bomen en planten zaten was kort.. in de tussentijd was ons lichaam volledig afgesteld op optimaal functioneren zonder voeding. Daarbij moet je ook in je achterhoofd houden dat ons lichaam zo afgesteld was dat als er bijvoorbeeld zoet fruit aanwezig was, dit meteen omgezet werd in vetopslag zodat er reserves voor bijvoorbeeld de koude winters aangemaakt konden worden.

Hoe leven we nu…

Spoelen we 2000+ jaren snel door, dan rennen we niet meer achter ons voedsel aan.. je kan het vinden op elke hoek van de straat. Ons voedsel zelf rent ook al niet meer maar staat hutje mutje op elkaar in mega stallen, stijf van de antibiotica en medicijnen om ze toch vooral gezond genoeg te houden voor consumptie.. hebben ze een rot-leven en afschuwelijke stress als ze aan de beurt komen om te veranderen in het welbekende verpakte stukje vlees dat je in de supermarkt haalt. Al deze factoren zitten in je stukje vlees op je bord.. al die hormonen die dat dier aangemaakt heeft in zijn of haar stress-situatie eet jij op.. al die medicijnen die de “boer” gebruikt heeft eet jij ook op.. al die genetische aanpassingen die er gedaan zijn aan dat dier om zoveel mogelijk vlees te kunnen produceren, komen tussen jouw cellen en genen te zitten…

Ditzelfde verhaal gaat ook op voor al het groen en fruit dat we binnen krijgen, zij het iets aangepast..
Alle “normale” groenten en fruit die we bij de groenteboer en supermarkt halen wordt verbouwd op grond die volledig uitgeput is in voedingsstoffen en mineralen, en vaak nog erger.. gewoon op glaswol verbouwd waar kunstmatig voeding aan toegevoegd wordt om de plant een zo hoog mogelijke opbrengst te laten produceren. Maar ja.. insectjes vinden die planten ook lekker.. dus er wordt rijkelijk gespoten met pesticiden; onkruid wil ook nog wel eens groeien op de velden waar die planten moeten groeien.. dus hoppaaa.. we gooien er ook nog wat onkruidverdelger overheen…

Beetje uitleg wat er gebeurt door toxines….

Dan.. in de afgelopen eeuw, komen er grote bedrijven die geweldige onkruidverdelgers maken.. die op basis van het oude Agent Orange gefabriceerd worden.. werkt super! Zo super, dat eigenlijk alles doodgaat.. dus er werd gezocht naar een manier om via genetische manipulatie (alweer he) planten te ontwerpen die immuun waren tegen deze grote verdelger (RoundUp van Monsanto, nu Bayer) .. en voilà.. we kunnen weer groenten en fruit verbouwen.

Voor de boeren zat er echter één heel groot nadeel aan die planten… ze waren steriel.. dus men werd gedwongen om elk jaar zaad bij de leverancier te kopen (laat dat nou toevallig ook dezelfde zijn die RoundUp gemaakt heeft) dus de verdien-cirkel is rond. Hier kan ik schermen en schermen vol over schrijven, maar dat doe ik nog wel eens ergens anders in een ander verhaal.. het gaat nu om het plaatje van het voedsel dat wij in onze monden steken en hoeveel dat nog lijkt op het oorspronkelijke voedsel.

Wat moet je dan?

Als je niet biologisch dynamisch bent gaan eten, kan je er vanuit gaan dat je lichaam boordevol gif en vreemde stoffen zit. (Geen wonder dat er tegenwoordig zo enorm veel ziekten zijn die nog nooit bestaan hebben… sorry.. ook een ander verhaal).
Om ervoor te kunnen zorgen dat deze vreemde en ziekte-veroorzakende stoffen het lichaam zo nu en dan eens helemaal (of bijna helemaal.. een hoop slaan zich op in je vetcellen helaas) het lichaam kunnen verlaten en je jezelf eens een flinke reset kan geven, is vasten een ideale oplossing.

LET OP : als je lijf echt helemaal vol zit met toxines, is het raadzaam om dit onder begeleiding van een arts, homeopatisch of regulier, te gaan doen. Juist vanwege het feit dat een aantal gifstoffen zich ophopen in je vetcellen, en je die waarschijnlijk dan als voedingsbron gaat aanspreken, kan het voorkomen dat je jezelf vergiftigt.

De gezondheidsvoordelen van vasten

Het “moderne vasten” wordt niet gedaan door jezelf alles te onthouden, bij deze vorm van vasten is het van groot belang om jezelf goed te blijven hydrateren. Dat betekent dus dat je veel, heel veel, water moet gaan drinken. a) om je lijf inderdaad van genoeg vocht te blijven voorzien, maar zeker ook b) om de gifstoffen uit je lijf te werken.

Ook is het met behulp van vasten mogelijk om :
* Hoge bloeddruk te verlagen
* Gewicht te verliezen
* Diabetes type-2 terug te draaien
* Cholesterol niveaus te verlagen
* Je lichaam te vernieuwen (d.m.v. autofagie)
* Hart- en vaatziekten te voorkomen en zelfs terug te draaien
* Beter te presteren met sporten
* Een algeheel gezonder lichaam te verkrijgen, en daarmee een gelukkiger leven! <3

Waar kan je een behoorlijk volledige en zeer leesbare uitleg vinden?


Ik kan van alles gaan uitleggen, maar waarom zou ik dat doen als je een heel goede en duidelijke Nederlandse uitleg hier kan vinden?
Het mooiste van die pagina is dat de man die dat geschreven heeft, zich op dit moment opgeworpen heeft als mijn eigen privé coach.. hoe mooi kan een mens het treffen 🙂

Resumerend

Dit tweede deel van mn verhaal is een beetje een van links naar rechts verhaal geworden, maar met de links die ik er in gezet heb, hoop ik dat je toch een beetje een goede indruk hebt kunnen krijgen van wat vasten voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.