Categorieën
Spiritualiteit en aanverwante zaken

De Spirituele Insteek According to Jeanette

In een op het moment heel erg snel en sterk veranderende wereld word je tegenwoordig doodgegooid met de term Spiritualiteit. Spirituele cursussen, workshops, trainingen, boeken, audio-cursussen.. teveel om op te nomen… helaas is Spiritualiteit een soort van Hype aan het worden.
Op zich valt het wel te verklaren, de wereld is momenteel heel sterk aan het veranderen van frequentie.. en dus wij mensen veranderen ook. Meer en meer mensen worden zich -ook naar buiten toe- bewuster van het feit dat we meer zijn dan de “poppetjes” die we altijd dachten te zijn:
Geboren worden, werken om in je levensonderhoud te voorzien, aanpassen aan wat de heersende maatschappij van je verwacht, krom liggen voor een ander, soms wat tijd hebben om te doen wat je leuk vindt of denkt te vinden omdat de reclame je vertelt dat je dat leuk vindt en vervolgens aan het eind doodgaan en that’s it… Game Over.

 Heel vaak worden mensen die een afwijkend gedachtepatroon hebben geridiculiseerd door mensen die nog niet zo ver zijn… een menselijk fenomeen… “snap je t niet, maak het dan maar belachelijk.. dan houdt het vanzelf op”

Niet echt een leuk gedrag, vaak ook erg vervelend voor mensen die hun pad aan het wijzigen zijn en nog niet zo vast in hun overtuigingen gegrond zitten als ze zouden willen… al snel doemt de vraag dan op of ze er ècht wel zin in hebben om belachelijk gemaakt te worden door hen die ze denken lief te hebben.. is het het wel waard om -tijdelijk, maar dat weten ze nog niet- verstoten te worden door je familie, vrienden en kennissen?
Bij kinderen zie je het tegenwoordig ook veel meer… de dromertjes.. de fantasievolle geesten die heel anders fantaseren dan wij dat vroeger deden.. de enorme toename aan “onzichtbare vriendjes” .. de kinderen die “later als ze groot zijn” niet meer zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld willen verdienen, maar mensen willen helpen.. natuur willen helpen.. ondanks dat daar op het moment geen droog brood in te verdienen is.
Allemaal tekenen dat wij als Homo Sapiens sapiens aan het veranderen zijn in ons diepste wezen.
Toch is Spiritualiteit altijd al aanwezig geweest in de mens… kijk naar de oorspronkelijke Australiërs, de Aboriginals.. de Maori’s uit Nieuw Zeeland … de Indianen uit Noord- en Zuid Amerika.. de Eskimo’s… de traditionele stammen uit het Afrikaanse continent.. en ik vergeet er vast en zeker nog een paar.
De Sjamanen uit de diverse windstreken, de Medicijnmannen en – vrouwen… het is er altijd al geweest.
En opeens begon men vanuit de Christelijke geloofsovertuiging uit Europa de wereld “te veroveren” en alles en iedereen die “andersdenkend” was te overmeesteren, uit te roeien of te vervolgen… hele werelddelen werden “bekeerd”, geplunderd, tot slavernij gedwongen ten dienste van de “blanke Europeaan” en hele culturen werden vernietigd. Spiritualiteit werd vervolgens ge-herdefinieerd… spiritualiteit werd gelijkgesteld aan het devoot beleven en belijden van het Christelijke geloof (welke stroming dan ook.. want ook hierin werden strijden geleverd, maar daar wil ik even niet op doorgaan).
Fast-forward een paar eeuwen… en we komen ergens in de 60-er jaren van de afgelopen eeuw terecht… na een heleboel actie-reacties in de maatschappij verschijnen opeens de Hippies… Love, Peace, alles delen, Marijuana, grenzeloos, remmingsloos etc etc.. een hele duidelijke reactie op het stramme keurslijf dat tot die tijd regeerde.
De Hippies zijn nooit echt helemaal weggeweest.. alleen toen ze “het levenslicht zagen” was de wereld nog niet helemaal aan ze toe.. er moest nog meer gebeuren om de stroming tot volle wasdom te laten groeien.
Persoonlijk heb ik altijd gebaald dat ik net een paar jaar te laat geboren ben om dat bewust mee te mogen maken.. het lijkt me een waanzinnige tijd geweest. Een tijd van grenzen verschuiven en her-definiëren .. de wereld choqueren.. heilige huisjes omgooien… in het kort, de wereld voorbereiden op wat er nu aan het gebeuren is.
Via de 70-er en 80-er jaren van overvloed en onbegrensde mogelijkheden en de daaropvolgende financieel mindere jaren komen we dan in het eerste decennium van de 20e eeuw uit.
Het internet heeft vaste voeten aan de grond gekregen, allerlei grote kansen dienen zich aan voor mensen die in de ICT werken, en daaruit voortvloeiend ontpoppen zich allerlei “get rich quick” mogelijkheden. Die werkten.. toen alles nog nieuw was…
En dan opeens wordt er een boek gelanceerd dat wereldfaam krijgt en verfilmd wordt.. The Secret
Vele, vele boeken en belangrijke mensen gingen hieraan vooraf, maar die kregen niet de enorme aandacht die dit boek/deze film kreeg.
Opeens werd via dit boek/deze film een link gelegd tussen Spiritualiteit en absolute Rijkdom… wat in mijn ogen volledig de plank missloeg. Zoals het gebracht werd tenminste.
Ja het is waar wat er geschreven en gezegd wordt.. en ja, je kan er stinkend rijk mee worden.. maar wat de hoofdboodschap eigenlijk was, is dat het belangrijkste stuk om waar dan ook te kunnen komen, spirituele persoonlijke ontwikkeling is.
Bewustwording van wat je denkt, wat je doet, hoe je denkt en doet.. hoe je in het leven staat.. hoe je je gedraagt naar anderen.. waar je je op focust.. want dat is wat je zal krijgen.. (denk maar eens aan die geweldige leuke en mooie nieuwe auto die je bijna niet zag voor je m kocht.. als je m eenmaal hebt zie je ze overal rijden…)
Velen die zelf al op het pad van persoonlijke ontwikkeling bezig waren hebben die boodschap wèl gekregen zoals die bedoeld was, velen die vanuit een “puur geld-denk” levenspatroon leefden, hebben die boodschap totaal niet begrepen en de boel belachelijk gemaakt.
… en toen kwamen we aan bij wat ik oorspronkelijk begon te schrijven ?… alleen mn vingers hebben het hele stuk tot nu toe erbij geschreven als inleiding….

Sommige mensen willen nog wel eens een totaal afwijkend idee hebben van wat Spiritualiteit nou echt is.. Denken dat je dan als een soort “op kussentjes zwevende entiteit” door het leven gaat of zo… totaal los van de realiteit…
Spiritualiteit is realiteit… Spiritualiteit is luisteren naar, en verbonden zijn met je Essentie en Oprechte Zijn.
Spiritualiteit is jezelf afvragen of hetgeen je doet of denkt een automatische (Ego) reactie is, of dat het echt een reactie vanuit je diepste Wezen is.. geen oordeel, geen veroordeling, geen Jij en Zij…
We zijn met z’n allen allemaal verbonden. Elk levend wezen op deze planeet.
Zo lang als iedereen op zijn of haar eigen eilandje leeft en in overlevingsmodus (angst voor tekorten) blijft staan, reageert vanuit Angst op alles wat de media ons voorschotelt, Angst dat een oude situatie waar je aan gewend bent, vervangen wordt door een nieuwe waar je (nog) geen idee van hebt hoe dat gaat uitpakken.. zo lang zal er verdeeldheid blijven bestaan en je niet bij je eigen oneindige potentie kunnen komen…
Spiritualiteit is in harmonie met elkaar werken.. en niet vanuit een gedachte dat de één moet doen wat de ander vindt dat ie moet doen… als mensen onder elkaar maar ook zeker in onze relatie tot onze dieren. Denk aan de totaal andere manier van met onze honden omgaan en problemen oplossen in vergelijking tot een jaar of 10-15 geleden.. om nog maar te zwijgen over hoe het 20-25 jaar geleden ging in die betreffende doelgroep.
Spiritualiteit is natuurlijk ook mens zijn, met alle daarbij behorende mindere positieve eigenschappen.. en dat is okee, Als je je er maar bewust van bent…
Spiritualiteit is aanvoelen vanuit je diepste wezen wat klopt en niet klopt. Of dat nou over maatschappij, mens, dier of natuur gaat.. als je goed naar jezelf leert luisteren en invoelen, dan weet je het antwoord. Als je zaken die er eigenlijk niet toe doen uit je denken en doen weet te weren, dan zul je merken dat hetgeen je dacht te weten, heel anders zijn…
“Lief zijn voor elkaar” wil niet zeggen dat je maar klef alles goed moet vinden.. het wil zeggen dat je ophoudt elkaar te be- en veroordelen.. dat je de ander in zijn of haar waarde laat.. de ander in zijn of haar eigen tempo wel of niet laat groeien.. iedere Ziel op deze Aarde heeft zijn of haar eigen groeicurve, en de één is nou eenmaal al eerder begonnen met groeien dan de ander.. niks mis mee. Maar veroordeel de ander niet als je niet begrijpt wat hij of zij denkt of doet.
Alles wat we in een ander zien dat in onze ogen reden geeft tot kritiek of oordeel, is een spiegeling van iets waar je zelf mee worstelt. Spiritualtiteit is de zoektocht naar de onderliggende oorzaak van je “pijn” of “worsteling” en daarmee aan de slag gaan.
Een persoonlijk voorbeeld… ook ik ben natuurlijk maar een mens, met alle gebreken die daarbij horen…

Ik vind het altijd heel vervelend als mensen neerbuigend tegen mij doen, mijn denkwijzen afkraken of me gewoon niet geloven.. daar kan ik bij tijd en wijle echt kwaad en verdrietig om worden.
Heeft dat zin? Natuurlijk niet!
De hoofdvraag is wáárom ik daar kwaad of verdrietig om word.. niet waarom die mensen dat denken of zeggen.. en dan ga je graven.. en eens “een goed gesprek met jezelf houden” .. en dan ontdek je dat je jezelf eigenlijk niet goed genoeg vindt (en het maakt totaal niet uit waarom je dat vindt of welke trauma’s of gedachten daaraan ten grondslag liggen).
Het belangrijkste is dat je ontdekt dat je blijkbaar jezelf niet goed genoeg vindt; en daar ga ik dan mee aan de slag. en dat is werken… want je kan het je wel bewust zijn.. zelfs weten waar het vandaan komt -alhoewel dat er eigenlijk helemaal niet toe doet-.. maar jezelf een andere denkwijze over jezelf aanleren is werken.. en dat is ook Spiritualiteit.
Actief aan de slag om te komen bij de basis van wie je bent.

Ik denk dat ik hier maar een meerdelige artikel-serie van ga maken.. want ik kan hier oeverloos over doortikken en dan worden jullie als lezer helemaal gestoord van al die lettertjes.

Dus.. tot de volgende keer…

Namasté

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.