Categorieën
Een kijkje in mijn gewone leven

Hoppaaaa…. en het is alweer 21 november

Pas een week geleden…

Net een week geleden zat ik een verhaal te tikken over een telefoon die gestorven was, dan knipper je 2 keer met je ogen en zijn er alweer 8 dagen voorbij gevlogen.

Eigenlijk is het niet te bevatten hoe ontzettend snel de dagen door je vingers glippen; ik kan me de tijd nog als de dag van gisteren herinneren dat het leek alsof het jaar niet òm zou gaan… de tijd kròòp gewoon..

Tijd, wat is dat eigenlijk?

Eerst dacht ik dat het iets is dat met je gebeurt als je ouder wordt, maar zelfs jongeren hebben er last van 🙄
Dus het moet iets zijn dat ècht veranderd is de laatste 40 jaar…

Of zou het “de Ervaring van Tijd” zijn die veranderd is in die tijd? Dat zou ook nog kunnen he…
Toen ik me met tijd bezig begon te houden, tja.. wat hàd je toen eigenlijk? Je ging naar school, studie of werk, en nam de bus, fiets of brommer naar huis en deed wat je moest doen (huiswerk of huishouden) en daarna had je de tijd aan jezelf.
Misschien de televisie nog even aan (maximaal 5-8 zenders of zo) of je pakte een boek, zette een plaatje of de radio aan en had gewoon tijd voor jezelf.
Wilde iemand in contact met je komen, dan werd je op je telefoon (met snoer ) gebeld; was je niet thuis, dan hadden ze pech.. want het antwoordapparaat is ook van een latere datum…

Ja.. hij zat MET een snoer aan de muur vast 😉

Hoe anders is het leven tegenwoordig… niet alleen ben je als je niet uitkijkt 24/7/365 bereikbaar, maar je wordt ook 24/7 bestookt met alle shit die er zich in de wereld afspeelt.

Image… is dat nou eigenlijk wel zo geweldig?

Niet alleen komt alle ellende van de wereld de godganse dag bij je binnen, ook staan alle Sociale Media vol met “hoe je er het beste uit kan zien”; “welk idioot gezicht je het beste voor de leukste foto’s kan trekken”; “hoe slank of niet slank je moet zijn”, en nog veel meer zaken die vooral op de jongere generatie ontzettend veel druk kunnen leggen om vooral “niet buiten de boot” te vallen… afschuwelijk eigenlijk 🙁

Hoe zit dat dan?

Hierboven stelde ik de vraag of het misschien aan de “Tijdsbeleving” zou kunnen liggen dat dezelfde 24 uur zo keihard vliegt…

Ik denk het wel… het is tegenwoordig in het normale leven zo goed als onmogelijk geworden om niet “connected” te zijn.
Ja.. als je telefoon doodgaat, maar dan nog.. dan ben je als een spast bezig om toch maar bereikbaar te zijn.. hoe gek moet je zijn?? (ik dus net zo hard he… )

Vroeger was winkelen beperkt tot maandagmiddag tot zaterdagmiddag; overdag was de winkel open tussen 9:00 uur – 12:00 uur en 13:00 uur – 18:00 uur. Had je de zooi niet in huis.. dan werd je creatief met wat je wèl had, want je had gewoon pech.

Je werkte normaal gesproken gewoon overdag, er waren maar een beperkt aantal banen die de klok rond gingen… kijk tegenwoordig eens… oh jongens wat zijn we toch ontzettend geëvolueerd… we leven in een geweldige 24-uurs economie… en iedereen valt om van vermoeidheid.

Er is zelfs een volledige industrie gegroeid uit de behoefte om weer eens niet bereikbaar te zijn, weer eens in contact met jezelf te kunnen zijn, weer eens eigenlijk te leven zoals nog maar 30 hele korte jaren geleden. Hoe idioot is dat eigenlijk?
Heel noodzakelijk, dat wel.. maar hoe ontzettend absurd dat het überhaupt nodig is!

De conclusie die je denk ik wel vrij veilig zou kunnen stellen is dat hoe minder tijd je “voor jezelf” hebt, hoe harder de tijd door je vingers glipt.

Weer een grandioos ideetje van Jet 😂

Ohh jullie kennen me vast goed genoeg om te weten dat ik altijd van die geweldige ideëen heb om het leven te veraangenamen.. het zijn eerlijk gezegd inderdaad altijd wel goede ideëen, maar helaas zo moeilijk te realiseren in de huidige maatschappij.

Toch begint er -zeker in mijn generatie.. van 45-65 jaar- meer en meer het idee te groeien om in godsnaam maar ver weg op één of ander hutje op de hei te kunnen gaan wonen (met internet.. dat weer wel 😉 ) .. wèg van de Rat-Race.. terug naar jezelf..

Dat is natuurlijk vrij uitdagend om te realiseren, maar misschien dat een leuk begin is om gewoon heel bewust wat minder bereikbaar te zijn… je telefoon eens over te laten gaan zonder hem op te nemen (oei.. wat zeg je nù weer??)… je Facebook, Instagram, Snapchat en welke er nog meer zijn, eens per dag maar 1 of 2 uurtjes te bekijken… je Email (persoonlijke email) gewoon maar 1 x per dag na te lopen… een boek te pakken als je een avondje thuis bent… op bezoek te gaan bij mensen.. iemand gewoon een briefje of kaartje sturen in plaats van een chatbericht, app of emailtje..

Zomaar een paar ideetjes.. die me waarschijnlijk de naam “ouderwetse tuttebel” gaan opleveren.. maar mijn hemel, wat klinkt dat als muziek in mn oren ❤

Dit zou een klein berichtje worden over het feit dat die 8 dagen zo verdomd snel gegaan waren, maar mn vingers kregen andere plannen 😉
Nu gaat de PC weer uit en pak ik mn boek en ga ik nog even een half uurtje wat lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.